12 tammikuun 2019      124    

Roerich-pakti-näyttely käyntiin Porissa

7.1.2019 avautui yleisön nähtäväksi Roerich-pakti. Historia ja nykyaika -näyttely Porin pääkirjastossa. Näyttely on avoinna 25.1. asti kirjaston aukioloaikoina. Näyttely kertoo kulttuurin merkityksestä ja siitä, miksi kulttuuria on välttämätöntä suojella.

Tilaisuuden avasi Birgitta Koski Nikolai Roerichin taiteen ystävien Porin ryhmästä, joka toimii Porin näyttelyn kanssajärjestäjänä. Birgitta sanoi, että Nikolai Roerich, joka syntyi Venäjällä ja asui mm. Suomessa, Yhdysvalloissa ja Intiassa, oli suuri humanisti. Hänen luomansa Rauhan Lippu suojelee kulttuuria sodan ja rauhan aikana.

Roerich-pakti-näyttely käyntiin Porissa
Birgitta Koski ja Paula Liimatta

Suomen Nikolai ja Helena Roerich -seuran puheenjohtaja Paula Liimatta totesi avajaissanoissaan, että Nikolai Roerichin koko monipuolinen toiminta tähtäsi maailman kulttuuriperinnön suojeluun ja maailmanrauhan toteutumiseen kulttuurin kautta. Roerichin ajattelun perustana oli vakaumus siitä, että ihmiskunta voi säilyä ja kehittyä laadullisesti uudelle tasolle ainoastaan säilyttämällä kulttuuri. Roerich kirjoitti, että ”Kulttuuri lepää kauneuden ja tiedon perustalla”. Todellisen kulttuurin perusta on korkea Kauneuden energia, joka edesauttaa ihmisen moraalista kohottautumista ja henkistä täydellistymistä.

Roerich-pakti-näyttely käyntiin Porissa
Nikolai Roerichin muotokuva ja Rauhan Lippu

Roerich ajatteli, että kulttuuri on kansojen oman olemuksen ilmausta; siten maailman kulttuuriperintö kuuluu kaikille kansoille, samoin kuin vastuu sen säilymisestä. Nikolai Roerichin mukaan ”Ainoastaan kauneus, tieto ja rauha ovat onnellisen tulevaisuuden kulmakivinä”, hän kirjoitti päiväkirjassaan ja jatkoi: ”Meidän tulee toimia niin, että vallankumousten – revoluutioiden – kouristusten tilalle tulisi rauhanomainen ja uutta luova evoluutio.”

Roerich-pakti-näyttely käyntiin Porissa

Nikolai Roerich (1874-1947) oli venäläinen taiteilija, tieteilijä ja filosofi. Hän havahtui jo 1900-luvun alussa huomaamaan, että Venäjän mittava kulttuuriperintö oli vaarassa asianmukaisen suojelun puuttuessa. Hän esitti kansainvälisen sopimuksen solmimista kulttuurin muistomerkkien suojelemiseksi jo ennen ensimmäistä maailmansotaa. Idea sai konkreettisen muodon vuona 1935 allekirjoitetussa Sopimuksessa tieteellisten ja taiteellisten laitosten ja historiallisten muistomerkkien suojelusta eli Roerich-paktissa. 

Roerich-pakti-näyttely käyntiin Porissa

Porissa esillä oleva näyttely on osa kansainvälistä näyttelyprojektia, jonka Kansainvälinen Roerich-keskus Moskovassa teki Paktin 80-vuotisjuhlavuoden kunniaksi 2015. Projekti on toteutettu sadoilla paikkakunnilla 17 maassa eri puolilla maailmaa. Suomessa näyttely on järjestyksessä yhdeksäs.

Roerich-pakti-näyttely käyntiin Porissa
Marja Luukkonen vastaanottaa seuramme julkaisuja kirjaston kokoelmiin

Lue lisää:

Roerich-pakti

Nikolai Roerich -museo Moskovassa

Tapahtumat

HUHTIKUU 2019

Roerich-pakti. Historia ja nykyaika -näyttely Vihdin pääkirjaston näyttelytilassa 2. – 29.4.2019

Yleisöluento Rauha Kulttuurin kautta Brander-salissa, Wahreninkatu 4, Forssa

MENNEET

Roerich-pakti. Historia ja nykyaika -näyttely Janakkalan pääkirjaston näyttelytilassa 12.2. – 8.3.2019

Yleisöesitelmä Kauneus pelastaa maailman 24.1.2019 klo 17.30 Porin pääkirjastossa, Gallen-Kallelankatu 12. Tilaisuus on kaikille avoin, tervetuloa!

Yleisöesitelmä Roerich ja Suomi 16.1.2019 klo 17.30 Porin pääkirjastossa, Gallen-Kallelankatu 12. Tilaisuus on kaikille avoin, tervetuloa!

Näyttelyavajaiset 7.1.2019 klo 17.30, Porin pääkirjastossa, Gallen-Kallelankatu 12. Tilaisuus on kaikille avoin, tervetuloa!

Roerich-pakti. Historia ja nykyaika –näyttely Porin pääkirjaston näyttelytilassa 8. – 25.1.2019

Yleisöesitelmä Rauha Kulttuurin kautta Porin pääkirjaston luentotilassa 5.12.2018

Roerich-pakti. Historia ja nykyaika –näyttely Akaassa 3.-27.9.2018

Luentotilaisuus 10.7.2018 Nikolai Roerich -museo Moskovassa. Elävä kulttuurin keskus vaarassa

Luentotilaisuus 3.7.2018 Kauneuden tiedostaminen pelastaa maailman.

Roerich-pakti. Historia ja nykyaika –näyttely Tampereella 25.6.-14.7.2018

Nikolai Roerich taiteilijana, ajattelijana ja rauhantekijänä –seminaari 28.4.2018

© 2019 Suomen Nikolai ja Helena Roerich -seura