12 tammikuun 2019      2398    

Roerich-pakti-näyttely käyntiin Porissa

7.1.2019 avautui yleisön nähtäväksi Roerich-pakti. Historia ja nykyaika -näyttely Porin pääkirjastossa. Näyttely on avoinna 25.1. asti kirjaston aukioloaikoina. Näyttely kertoo kulttuurin merkityksestä ja siitä, miksi kulttuuria on välttämätöntä suojella.

Tilaisuuden avasi Birgitta Koski Nikolai Roerichin taiteen ystävien Porin ryhmästä, joka toimii Porin näyttelyn kanssajärjestäjänä. Birgitta sanoi, että Nikolai Roerich, joka syntyi Venäjällä ja asui mm. Suomessa, Yhdysvalloissa ja Intiassa, oli suuri humanisti. Hänen luomansa Rauhan Lippu suojelee kulttuuria sodan ja rauhan aikana.

Birgitta Koski ja Paula Liimatta

Suomen Nikolai ja Helena Roerich -seuran puheenjohtaja Paula Liimatta totesi avajaissanoissaan, että Nikolai Roerichin koko monipuolinen toiminta tähtäsi maailman kulttuuriperinnön suojeluun ja maailmanrauhan toteutumiseen kulttuurin kautta. Roerichin ajattelun perustana oli vakaumus siitä, että ihmiskunta voi säilyä ja kehittyä laadullisesti uudelle tasolle ainoastaan säilyttämällä kulttuuri. Roerich kirjoitti, että ”Kulttuuri lepää kauneuden ja tiedon perustalla”. Todellisen kulttuurin perusta on korkea Kauneuden energia, joka edesauttaa ihmisen moraalista kohottautumista ja henkistä täydellistymistä.

Nikolai Roerichin muotokuva ja Rauhan Lippu

Roerich ajatteli, että kulttuuri on kansojen oman olemuksen ilmausta; siten maailman kulttuuriperintö kuuluu kaikille kansoille, samoin kuin vastuu sen säilymisestä. Nikolai Roerichin mukaan ”Ainoastaan kauneus, tieto ja rauha ovat onnellisen tulevaisuuden kulmakivinä”, hän kirjoitti päiväkirjassaan ja jatkoi: ”Meidän tulee toimia niin, että vallankumousten – revoluutioiden – kouristusten tilalle tulisi rauhanomainen ja uutta luova evoluutio.”


Nikolai Roerich (1874-1947) oli venäläinen taiteilija, tieteilijä ja filosofi. Hän havahtui jo 1900-luvun alussa huomaamaan, että Venäjän mittava kulttuuriperintö oli vaarassa asianmukaisen suojelun puuttuessa. Hän esitti kansainvälisen sopimuksen solmimista kulttuurin muistomerkkien suojelemiseksi jo ennen ensimmäistä maailmansotaa. Idea sai konkreettisen muodon vuona 1935 allekirjoitetussa Sopimuksessa tieteellisten ja taiteellisten laitosten ja historiallisten muistomerkkien suojelusta eli Roerich-paktissa. 

Porissa esillä oleva näyttely on osa kansainvälistä näyttelyprojektia, jonka Kansainvälinen Roerich-keskus Moskovassa teki Paktin 80-vuotisjuhlavuoden kunniaksi 2015. Projekti on toteutettu sadoilla paikkakunnilla 17 maassa eri puolilla maailmaa. Suomessa näyttely on järjestyksessä yhdeksäs.

Marja Luukkonen vastaanottaa seuramme julkaisuja kirjaston kokoelmiin

Lue lisää:

Roerich-pakti

Nikolai Roerich -museo Moskovassa

Yhteystiedot

Suomen Roerich -seura ry
kolme.avainta at tutanota.com
041 535 7662

© 2024 Suomen Roerich-seura