17 helmikuun 2019      1913    

Roerich-pakti-näyttely Janakkalassa

”Kantakaamme kauneuden viesti jokaiseen sydämeen, jokaiseen kotiin. Olkoon pyrkimys kauneuteen meidän jokapäiväisenä rukouksenamme. … Kauneuden etsiminen lähentää ihmisiä ja pelastaa maailman. Elämän vaikeina hetkinä pitää ajatella kauneutta.”

Svjatoslav Roerich

Järjestyksessä jo 10. Roerich-pakti-näyttely Suomessa avautui yleisölle 12.2.2019 Janakkalassa. Roerich-paktin syntyvaiheista ja ajankohtaisuudesta kertovat aineistot pääsevät edukseen esille pääkirjaston valoisassa ja avarassa Ida Aalberg -salissa.

Tämän näyttelyn teemaksi nousi kuin itsestään Kauneus. Jo näyttelyä pystyttäessä ohikulkijat panivat merkille, miten voimakkaasti näyttelyn materiaalit ja ennenkaikkea Nikolai Roerichin maalausten jäljennökset täyttivät tilan väreillä ja harmonialla.

”Kauneuden tiedostaminen pelastaa maailman”, on Nikolai Roerich todennut. Kauneuden energia on kaikkein hienointa ja korkeavärähteisintä maailmankaikkeuden energioista. Kreikan kielen sana kosmos tarkoittaa paitsi järjestystä, myös kauneutta. Kauneuden avulla kuljemme kaaoksesta Kosmokseen, epäjärjestyksestä järjestykseen kaikilla inhimillisen toiminnan alueilla. 

Kauneus ja kulttuuri liittyvät Nikolai Roerichin ajattelussa kiinteästi toisiinsa. Hänen sanojensa mukaan kulttuuri lepää kauneuden ja tiedon perustalla. Roerich piti kulttuuria ainoana kestävänä perustana maailmanrauhalle. Roerich-paktin tunnuslauseena ovatkin hänen sanansa ”Rauha Kulttuurin kautta.”

Tämä ajatus toistuu erinomaisella tavalla hänen puolisonsa Helena Roerichin esseessä Kolme avainta: ”Hanki lisää syvää tietämystä. Kasvata itsessäsi mahdollisimman täydelliseksi harmonian ja kauneuden ymmärtäminen. Lähesty ihmisiä rakkaudella, tiedolla ja kauneudella. Johda heitä lähemmäs toisiaan. Rakenna heidän kanssaan elämää – valoisaa ja rohkeaa; elämää, joka on täynnä väsymätöntä työtä ja iloa. Siinä suuressa työssä saavutat voiman ja tiedon uudet ehtymättömät lähteet.”

Helena Roerichin syntymästä tuli 12.2.2019 kuluneeksi 140 vuotta. Janakkalan näyttely on omistettu hänelle.

Näyttely on avoinna 8.3.2019 asti kirjaston aukioloaikoina. Kirjaston osoite on Koulutie 2A, Turenki.

Yhteystiedot

Suomen Roerich -seura ry
kolme.avainta at tutanota.com
041 535 7662

© 2024 Suomen Roerich-seura