28 toukokuun 2024      62    

Nikolai Roerich 150 -näyttelyn avajaiset Virossa

”Olemme väsyneet hävitykseen ja keskinäiseen yhteisymmärryksen puutteeseen. Vain Kulttuuri, vain Kauneuden ja Tiedon kaiken kattava idea voi palauttaa meille ihmisten yhteisen kielen.”

Näillä Nikolai Roerichin sanoilla avautui Jõhvin Mikaelinkirkossa Virossa taiteilijan 150-juhlavuoden näyttely.

Pastori Peeter Kaldur toivotti avajaisvieraat sydämellisesti tervetulleeksi 1200-luvulta peräisin olevaan kirkkoon. Viron Roerich-seuran jäsen Milvi Aasaru kertoi Roerichin elämästä ja yhteydestä Viroon. Järjestäjän tervehdyksen esitti Viron Roerich-seuran puheenjohtaja Jelena Aleksandrova. Avajaisiin toivat kansainvälistä väriä kulturologi Marina Loginova Ukrainasta ja Paula Liimatta Suomesta. Viimeisenä puhui lukiolainen Allan Mesilane kulttuurin merkityksestä ja sen suojelun tärkeydestä. Kaikissa puheenvuoroissa toistui erityisen voimakkaasti Roerichin rauhanajattelu, joka kiteytyy tunnuslauseeseen Rauha Kulttuurin kautta.

Avajaisten päätteeksi soittivat Kristel Aer (urut), Dmitry Bulgakov (oboe) ja Evgenia Gulman (viulu) Bachin, Saint-Saensin ja virolaisten Ester Mägin ja Rudolf Tobiasin musiikkia.

Näyttelyssä on esillä lähes kaksikymmentä reproduktioita Nikolai Roerichi töistä. Näyttelyn järjestää Eesti Roerichi Selts (Viron Roerich-seura) ja se on avoinna yleisölle 15.9.2024 asti.

Yhteystiedot

Suomen Roerich -seura ry
kolme.avainta at tutanota.com
041 535 7662

© 2024 Suomen Roerich-seura