Roerich-pakti. Historia ja nykyaika -näyttely on esillä Karkkilan Kirjastogalleriassa tammikuun loppuun asti. Näyttely kertoo kulttuurin suojelemisen tärkeydestä ja ajankohtaisuudesta. Näyttelyn pääjärjestäjä Kansainvälinen Roerich-keskus oli ehdolla vuoden 2016 Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. Keväällä 2017 Venäjän valtiolliset toimijat kaappasivat Roerich-keskuksen ylläpitämän ei-valtiollisen Nikolai Roerich -museon Moskovassa.
Sopimus taiteellisten ja tieteellisten laitosten ja historiallisten muistomerkkien suojelemisesta eli Roerich-pakti on maailman ensimmäinen kansainvälinen sopimus kulttuurin suojelemisesta sodan ja rauhan aikana. Se allekirjoitettiin 15.4.1935 venäläisen taiteilijan, tiedemiehen ja filosofin, Nikolai Roerichin aloitteesta Valkoisessa talossa Washingtonissa.
Paktin tunnuksena on Rauhan Lippu, jossa on valkoisella pohjalla kolme punaista ympyrää punaisen kehän sisällä. Ne merkitsevät filosofian, taiteen ja tieteen synteesiä kulttuurin kehässä taikka rakkauden, kauneuden ja tiedon ykseyttä luovassa työssä yhteisen hyvän puolesta. Rauhan Lippua on sanottu Kulttuurin Punaiseksi Ristiksi, ja sen on tarkoitus liehua museoiden, konserttisalien, koulujen, kirjastojen ja muiden kulttuurilaitosten yllä merkkinä suojelun piiriin kuulumisesta.
Näyttely on osa vuonna 2012 alkanutta kansainvälistä projektia, joka on toteutettu 17 maassa eri puolilla maailmaa. Näyttely on ollut esillä mm YK:n Geneven ja Wienin toimistoissa, Haagin Rauhan palatsissa, YK:n päämajassa New Yorkissa ja Argentiinan parlamentissa.
Näyttely sisältää Paktin ideaan, syntyyn ja ajankohtaisuuteen liittyviä arkistomateriaaleja ja valokuvia sekä dokumenttifilmejä. Esillä on myös Nikolai Roerichin töiden jäljennöksiä. Näyttelyn tarkoituksena on tuoda esiin Roerichin ajatusta Rauha Kulttuurin kautta ja herättää kävijöiden kiinnostus oman alueen ja maailman kulttuuriperinnön merkitystä ja suojelua kohtaan.
Karkkilan Kirjastogalleriassa 1. – 31.1.2018 esillä näyttely on järjestyksessä kuudes Suomessa pidettävistä näyttelyistä. Näyttelyyn voi tutustua kirjaston aukioloaikoina omatoimiaika mukaan luettuna.
© 2024 Suomen Roerich-seura