31 tammikuun 2018      2518    

Roerich-keskuksen tiedotustilaisuus

Kansainvälinen Roerich-keskus järjesti tiedotustilaisuuden 30.1.2018 uutistoimisto Rosbaltin lehdistökeskuksessa. Tilaisuudessa Roerich-keskuksen ja sen ei-valtiollisen Nikolai Roerich -museon edustajat kertoivat yhdeksän kuukautta sitten tapahtuneesta museon kaappauksesta ja sen seurauksista. Päivä oli myös museon perustajan, Roerichien nuoremman pojan Svjatoslav Roerichin muistopäivä: hänen kuolemastaan tuli kuluneeksi 25 vuotta.

Kansainvälisen Roerich-keskuksen (ICR) varapresidentti Aleksandr Stetsenko kertasi puheenvuorossaan kevään 2017 tapahtumat. Hänen mukaansa kulttuuriministeriö ja Valtiollinen Idän Museo kaappasivat ei-valtiollisen Nikolai Roerich -museon 28. ja 29.4.2017. Museo oli ehtinyt toimia entisessä Lopuhinien kaupunkikartanossa 1990-luvun alusta lähtien. Museon koko kokoelma ja arkistot on myös takavarikoitu ja luovutettu valtiollisille tahoille. Näiden toimien perusteluna on esitetty Master-Bankin rikostutkintaa. ICR:n kertoman mukaan takavarikko on koskenut museoesineiden lisäksi myös kansalaisjärjestön statuksella toimivan Roerich-keskuksen muuta omaisuutta samoin kuin työntekijöiden henkilökohtaisia esineitä.

Tiedotustilaisuudessa esiintyneet Kansainvälisen Roerich-keskuksen ja sen ei-valtiollisen Nikolai Roerich -museon edustajat esittivät tosiseikkoja, jotka heidän mukaansa paljastavat todelliset syyt kaappaukselle, jolla ei-valtiollinen, kansalaisjärjestön ylläpitämä museo tuhottiin. Samalla rahallisesti ja kulttuurisesti erittäin arvokas Roerichien perintö siirrettiin valtion haltuun vastoin sen luovuttajan, Svjatoslav Roerichin nimenomaista tahtoa.

Nikolai Roerich oli maailmankuulu venäläinen taiteilija. Hänen aloitteestaan 21 valtiota allekirjoitti 15.4.1935 Roerich-paktin. Kyseessä on maailman ensimmäinen kulttuurin suojelua koskeva sopimus, johon pohjautuu myöhempi maailman kulttuuriperinnön suojelua koskeva kansainvälinen lainsäädäntö.

Svjatoslav Roerich oli Nikolai Roerichin nuorempi poika, merkittävä taiteilija ja yhteiskunnallinen vaikuttaja. Hän testamenttasi vanhempiensa perinnön Venäjän kansalle sillä ehdolla, että sen esillä pitämistä ja tunnetuksi tekemistä varten perustetaan ei-valtiollinen museo.

Nikolai Roerich -museo oli Venäjän suurin ei-valtiollinen museo. Se omisti maailman suurimman kokoelman Roerichien perheen taidetta ja arkistomateriaaleja.

Tiedotustilaisuuteen osallistuivat
– Ilja Šablinski, Venäjän presidentin kansalaisyhteiskunnan kehittämisen ja ihmisoikeuksien neuvoston jäsen
– Juri Samodurov, ihmisoikeusaktivisti
– Aleksandr Stetsenko, Kansainvälisen Roerich-keskuksen varapresidentti
– Natalja Tšerkašina, Ei-valtiollisen Nikolai Roerich -museon vt. pääjohtaja
– Pavel Žuravihin, Ei-valtiollisen Nikolai Roerich -museon ensimmäinen varapääjohtaja
– Kansainvälisen Roerich-keskuksen lakimiehet
– Keskuksen työntekijöitä

Aiheesta lisää:
Save Roerich Museum -sivustolta (englanninkielinen)

 

Yhteystiedot

Suomen Roerich -seura ry
kolme.avainta at tutanota.com
041 535 7662

© 2024 Suomen Roerich-seura