31 tammikuun 2018      377    

Roerich-keskuksen tiedotustilaisuus

Kansainvälinen Roerich-keskus järjesti tiedotustilaisuuden 30.1.2018 uutistoimisto Rosbaltin lehdistökeskuksessa. Tilaisuudessa Roerich-keskuksen ja sen ei-valtiollisen Nikolai Roerich -museon edustajat kertoivat yhdeksän kuukautta sitten tapahtuneesta museon kaappauksesta ja sen seurauksista. Päivä oli myös museon perustajan, Roerichien nuoremman pojan Svjatoslav Roerichin muistopäivä: hänen kuolemastaan tuli kuluneeksi 25 vuotta.

Kansainvälisen Roerich-keskuksen (ICR) varapresidentti Aleksandr Stetsenko kertasi puheenvuorossaan kevään 2017 tapahtumat. Hänen mukaansa kulttuuriministeriö ja Valtiollinen Idän Museo kaappasivat ei-valtiollisen Nikolai Roerich -museon 28. ja 29.4.2017. Museo oli ehtinyt toimia entisessä Lopuhinien kaupunkikartanossa 1990-luvun alusta lähtien. Museon koko kokoelma ja arkistot on myös takavarikoitu ja luovutettu valtiollisille tahoille. Näiden toimien perusteluna on esitetty Master-Bankin rikostutkintaa. ICR:n kertoman mukaan takavarikko on koskenut museoesineiden lisäksi myös kansalaisjärjestön statuksella toimivan Roerich-keskuksen muuta omaisuutta samoin kuin työntekijöiden henkilökohtaisia esineitä.

Tiedotustilaisuudessa esiintyneet Kansainvälisen Roerich-keskuksen ja sen ei-valtiollisen Nikolai Roerich -museon edustajat esittivät tosiseikkoja, jotka heidän mukaansa paljastavat todelliset syyt kaappaukselle, jolla ei-valtiollinen, kansalaisjärjestön ylläpitämä museo tuhottiin. Samalla rahallisesti ja kulttuurisesti erittäin arvokas Roerichien perintö siirrettiin valtion haltuun vastoin sen luovuttajan, Svjatoslav Roerichin nimenomaista tahtoa.

Nikolai Roerich oli maailmankuulu venäläinen taiteilija. Hänen aloitteestaan 21 valtiota allekirjoitti 15.4.1935 Roerich-paktin. Kyseessä on maailman ensimmäinen kulttuurin suojelua koskeva sopimus, johon pohjautuu myöhempi maailman kulttuuriperinnön suojelua koskeva kansainvälinen lainsäädäntö.

Svjatoslav Roerich oli Nikolai Roerichin nuorempi poika, merkittävä taiteilija ja yhteiskunnallinen vaikuttaja. Hän testamenttasi vanhempiensa perinnön Venäjän kansalle sillä ehdolla, että sen esillä pitämistä ja tunnetuksi tekemistä varten perustetaan ei-valtiollinen museo.

Nikolai Roerich -museo oli Venäjän suurin ei-valtiollinen museo. Se omisti maailman suurimman kokoelman Roerichien perheen taidetta ja arkistomateriaaleja.

Tiedotustilaisuuteen osallistuivat
– Ilja Šablinski, Venäjän presidentin kansalaisyhteiskunnan kehittämisen ja ihmisoikeuksien neuvoston jäsen
– Juri Samodurov, ihmisoikeusaktivisti
– Aleksandr Stetsenko, Kansainvälisen Roerich-keskuksen varapresidentti
– Natalja Tšerkašina, Ei-valtiollisen Nikolai Roerich -museon vt. pääjohtaja
– Pavel Žuravihin, Ei-valtiollisen Nikolai Roerich -museon ensimmäinen varapääjohtaja
– Kansainvälisen Roerich-keskuksen lakimiehet
– Keskuksen työntekijöitä

Aiheesta lisää:
Save Roerich Museum -sivustolta (englanninkielinen)

 

Tapahtumat

MAALISKUU 2019

 

HUHTIKUU 2019

Roerich-pakti-näyttelyn avajaisluento Vihdin pääkirjastossa 1.4.2019

Roerich-pakti. Historia ja nykyaika -näyttely Vihdin pääkirjaston näyttelytilassa 2. – 29.4.2019

 

MENNEET

Roerich-pakti. Historia ja nykyaika -näyttely Janakkalan pääkirjaston näyttelytilassa 12.2. – 8.3.2019

Yleisöesitelmä Kauneus pelastaa maailman 24.1.2019 klo 17.30 Porin pääkirjastossa, Gallen-Kallelankatu 12. Tilaisuus on kaikille avoin, tervetuloa!

Yleisöesitelmä Roerich ja Suomi 16.1.2019 klo 17.30 Porin pääkirjastossa, Gallen-Kallelankatu 12. Tilaisuus on kaikille avoin, tervetuloa!

Näyttelyavajaiset 7.1.2019 klo 17.30, Porin pääkirjastossa, Gallen-Kallelankatu 12. Tilaisuus on kaikille avoin, tervetuloa!

Roerich-pakti. Historia ja nykyaika –näyttely Porin pääkirjaston näyttelytilassa 8. – 25.1.2019

Yleisöesitelmä Rauha Kulttuurin kautta Porin pääkirjaston luentotilassa 5.12.2018

Roerich-pakti. Historia ja nykyaika –näyttely Akaassa 3.-27.9.2018

Luentotilaisuus 10.7.2018 Nikolai Roerich -museo Moskovassa. Elävä kulttuurin keskus vaarassa

Luentotilaisuus 3.7.2018 Kauneuden tiedostaminen pelastaa maailman.

Roerich-pakti. Historia ja nykyaika –näyttely Tampereella 25.6.-14.7.2018

Nikolai Roerich taiteilijana, ajattelijana ja rauhantekijänä –seminaari 28.4.2018

© 2019 Suomen Nikolai ja Helena Roerich -seura