01 syyskuun 2020      1851    

VIII Euroopan maiden Roerich-konferenssi

Olemme väsyneet hävitykseen ja molemminpuoliseen yhteisymmärryksen puutteeseen. Vain Kulttuuri, vain Kauneuden ja Tiedon kaiken kattava idea voi palauttaa meille ihmisten yhteisen kielen.

Aseet on riisuttava hengessä ja sydämessä. Ihmissydämen pitää suostua laskemaan aseet ja tekemään yhteistyötä.

Nikolai Roerich

 

Elokuun 21.-23. päivä Naumburgissa Saksassa pidettiin Euroopan maiden Roerich-organisaatioiden VIII kansainvälinen konferenssi. Sen otsikkona oli Kulttuuriperinnön suojelu – koko kansan tehtävä ja tilaisuudella muistettiin Roerich-paktin allekirjoituksen 85-vuotisjuhlavuotta.

Nikolai Roerich: Pax Cultura

Sopimus taiteellisten ja tieteellisten laitosten ja historiallisten muistomerkkien suojelusta eli Roerich-pakti allekirjoitettiin Yhdysvalloissa 15.4.1935. Pakti on tänään 85 vuotta myöhemmin edelleen ajankohtainen, sillä maailmassa tapahtuu yhä aseellisia yhteenottoja ja joukkolevottomuuksia, joissa tuhoutuu kansallista kulttuuriomaisuutta. Arvokasta kulttuuriperintöä tuhoutuu monissa maissa myös rauhan aikana, mikä on huolestuttavaa, sillä samalla tuhoutuu vuosisatainen kansallinen muisti, joka kulttuuriaarteisiin on kertynyt.

Valkoinen Talo, 15.4.1935

Konferenssin aluksi käydyssä paneelikeskustelussa pohdittiin kansainvälisen yhteisön mahdollisuuksia ja velvollisuutta suojella kulttuuria kansallisesti ja kansainvälisesti. Panelistit pohtivat mm. kysymystä, riittääkö kulttuuriturismi, vai tarvitaanko enemmän kulttuuriaktivisteja.

Hyvänä esimerkkinä aktivismista on kulttuurikeskus Turbinenhaus, jossa konferenssi pidettiin. Rakennus on satavuotias Naumburgin entinen sähkövoimala, jonka paikallinen lääkäripariskunta pelasti purku-uhan alta ja remontoi kulttuurikeskukseksi kaikkien kaupunkilaisten käyttöön. Thomas Burkhardt kertoi päätöksen syntyneen lähes hetken mielijohteesta ja ennen kaikkea halusta säilyttää osa kaupungin historiaa. Keskus syntyi kansalaistoimintana myös rahoituksen puolesta, sillä valtio ei ole osallistunut kustannuksiin. Tukea on haettu ja saatu mm. EU-rahastoista.

Kunstwerk Turbinenhaus

Paneeliin osallistunut kaupungin ylipormestari Bernward Küper kertoi ponnisteluista, joiden tuloksena Naumburgin 1000-luvulta peräisin oleva katedraali hyväksyttiin Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 2018. Monimutkainen ja pitkään kestänyt hyväksyttämisprosessi vaati useiden tahojen yhteistyötä.

Birte Brugmann kertoi Saksan kulttuurinsuojeluyhdistyksen (Deutsche Gesellschaft für Kulturgutschutz e.V.) toiminnasta, joka keskittyy kulttuurin suojeluun kriisi-, katastrofi- ja hätätilanteissa. Yhdistyksen toiminnan lähtökohtana on ajatus, että kulttuurin suojeleminen ei ole vain virallisten tahojen tehtävä, vaan jokaisen kansalaisen kunnia-asia. Yhdistys tekee laajaa yhteistyötä myös kansainvälisesti.

Isäntämaan edustajien lisäksi paneelikeskusteluun ottivat osaa Halina Schneider Saksan Roerich-seurasta, joka edusti entistä kotimaataan Valko-Venäjää, sekä Jelena Aleksandrova Viron Roerich-seurasta ja Paula Liimatta edustaen Suomea. Keskustelussa kävi selväksi, että kulttuuriperintö on arvokasta ja tärkeää riippumatta siitä, minkä maan ”omaisuutta” se on ja missä se sijaitsee. Siten myös sen suojeleminen ei voi olla vain yhden maan viranomaisten velvollisuutena, vaan kuuluu kaikille kansallisuuteen tai asuinpaikkaan katsomatta.

Ensimmäisen päivän iltapäivä ja koko toinen päivä täyttyivät Roerich-paktia käsittelevistä esitelmistä. Etäyhteyden ansiosta osallistuminen mm. Venäjältä, Ukrainasta ja Keski-Aasian maista oli mahdollista koronarajoituksista huolimatta. Esityksissä toistui ajatus Roerich-paktin ajankohtaisuudesta tänä päivänä ja merkityksestä tulevaisuudelle, sisältyyhän siihen paitsi vahva kasvatuksellinen ulottuvuus, myös viesti kulttuurista perustana kestävälle maailmanrauhalle.

Osallistujille oli järjestetty myös kulttuuriohjelmaa. St. Wentzelskirchessä kuuntelimme kuuluisilla Hildebrandt-uruilla soitetun konsertin. Kaupunkikiertokävely asiantuntevan oppaan johdolla sisälsi käynnin filosofi Friedrich Nietzschen kotimuseossa. Kierros päättyi Naumburgin katedraaliin, joka on tunnettu arkkitehtuuristaan, hyvin säilyneistä lasimaalauksista ja kauniista veistoksistaan. 

Konferenssiin osallistui paikan päällä Naumburgissa 37 edustajaa kahdeksasta maasta: Itävalta, Saksa, Latvia, Viro, Suomi, Venäjä, Ukraina, Valkovenäjä. Internet-yhteyden välityksellä tapahtumaan osallistui 108 henkilöä 14 maasta.

Vastaavia konferensseja on järjestetty vuodesta 2013 lähtien eri maissa. Konferenssin järjesti nyt Saksan Roerich-seura, ja sen yhteistyökumppaneina toimivat Kansainvälinen Roerich-keskus (ICR), Kansainvälisen Roerich-keskuksen ja sen ei-valtiollisen Nikolai Roerich -museon eurooppalainen tukiseura EURASSIM, Viron Roerich-seura, ICR:n Pietarin osasto ja Latvian osastot sekä Itävallan Roerich-seura ja kansallinen Roerich-paktin komitea.

Vuonna 2021 konferenssi järjestetään Suomessa.
Yhteystiedot

Suomen Roerich -seura ry
kolme.avainta at tutanota.com
041 535 7662

© 2024 Suomen Roerich-seura