31 heinäkuun 2020      1859    

Kansainvälinen Roerich-keskus sopimukseen Venäjän verohallinnon kanssa – konkurssiuhka poistui

Kansainvälinen Roerich-keskus ja Venäjän verohallinto ovat sopineet Keskukselle määrätyn verovelan maksusta. Osapuolet solmivat asiaa koskevan sopimuksen 24.7.2020, jonka Moskovan välitystuomioistuin vahvisti 27.7.2020. Samalla poistui myös Roerich-keskuksen yllä leijunut konkurssin uhka.

”Kaikki pankkitilimme vapautuvat lähiaikoina ja (Nikolai ja Svjatoslav Roerichin maalausten) takavarikko peruutetaan”, Roerich-keskus kertoo tiedotteessaan. Verottajan kanssa solmitun sopimuksen mukaan Roerich-keskus maksaa verovelan vuoden kuluessa kuukausittaisina tasaerinä.

Sopimuksen solmiminen tuli mahdolliseksi, kun vetoomustuomioistuin 18.6.2020 jätti voimaan Moskovan välitystuomioistuimen päätöksen 3:nnelta helmikuuta 2020, jolla ulosottomies S.V.Trubatšovin määräämä Roerich-keskuksen omaisuuden takavarikko todettiin laittomaksi ja määrättiin peruutettavaksi välittömästi. ”Ensimmäinen erä – 9 Roerichien taulua – palautettiin meille 21.7.2020, minkä ansioista pystyimme solmimaan sopimuksen verottajan kanssa”, Roerich-keskuksen tiedotteessa sanotaan.

Kuukauden viivästys johtui Valtiollisen Idän museon toimista, joilla se eri syihin vedoten kieltäytyi palauttamasta ulosottoviranomaiselle 19 Roerich-maalausta ja muuta omaisuutta, joiden takavarikon oikeus oli todennut laittomaksi. ”Idän museo näköjään pyrki estämään sopimuksen solmimisen verohallinnon kanssa, sillä panttina oleva Nikolai Roerichin maalaus Musta Gobi oli yksi takavarikoiduista tauluista ja Idän museon hallussa”, arvelee Roerich-keskus tiedotteessaan.

Nikolai Roerich: Musta Gobi, 1928 tai 1929

 

Kaikki alkoi huhtikuussa 2017, kun Valtiollinen Idän museo tunkeutui luvatta ja ilman laillisia perusteita Moskovan keskustassa sijaitsevaan Lopuhinien kaupunkikartanoon, jossa ei-valtiollinen Nikolai Roerich -museo toimi. Idän museo siirsi suurimman osan Roerich-museon esineistöstä pois museorakennuksesta laatimatta virallisia luetteloita esineistöstä.

Pari päivää myöhemmin tutkintaviranomaisen erikoisryhmä määräsi kaksi museoon kuuluvaa rakennusta, niissä säilytetyt ja esillä pidetyt Roerichien taideteokset ja muun jäämistön sekä toimistotiloissa sijainneen Roerich-keskuksen työntekijöiden henkilökohtaisen omaisuuden Valtiolliselle Idän museolle vastuullista säilytystä varten.

Samalla tutkintaviranomainen takavarikoi 19 museossa jäljellä ollutta maalausta, jotka Roerich-keskukselle oli 1990-luvun alussa lahjoittanut Boris Bulotšnik, yksityisen Master-Bankin pääjohtaja ja Roerich-keskuksen pitkäaikainen tukija. Bulotšnikia epäiltiin rikoksista omassa toiminnassaan, ja Roerich-taulut takavarikoitiin todistusaineistona.

”Saimme aivan äskettäin tietää, että muutama kuukausi tapahtumien jälkeen Valtiollinen Idän museo oli liittänyt takavarikoidun Roerichien jäämistön omiin kokoelmiinsa pysyvästi. Se on paitsi laitonta, myös vastoin kokoelmahankintoja koskevia museotoiminnan eettisiä sääntöjä”, todetaan Roerich-keskuksen tiedotteessa.

Viimeisin käänne jutussa tapahtui 16.7.2020, kun tutkija M.S.Voronin esitti ensimmäisen asteen oikeuden päätöksen kymmenen Roerich-maalauksen asettamisesta uudelleen takavarikkoon tutkintaviranomaisen hakemuksesta. Erityistä tässä on se, että kyseessä ovat samat kymmenen maalausta, jotka ulosottoviranomainen oli kuukausi aikaisemmin vapauttanut takavarikosta ja määrännyt palautettaviksi Roerich-keskukselle. ”Sitä ei nähtävästi tehty sattumalta, sillä yksi näistä kymmenestä maalauksesta oli juuri se, jonka oli määrä olla panttina. Pyrittiin todennäköisesti siihen, että taulujen takavarikko estää (verottajan kanssa tehtävän) sopimuksen solmimisen ja johtaa Kansainvälisen Roerich-keskuksen vararikkoon, mikä on kieltämättä Valtiollisen Idän museon edun mukaista”, todetaan Roerich-keskuksen tiedotteessa. Sopimus oli määrä solmia vain parin päivän kuluttua 21.7. Uudelleen takavarikoidut kymmenen maalausta määrättiin jälleen Idän museon vastuulliseen säilytykseen. Roerich-keskus pitää mahdollisena, että nämäkin ”maalaukset päätyvät jonkin ajan kuluttua Idän museon pysyviin kokoelmiin”.

Kansainvälinen Roerich-keskus on kiitollinen verohallinnolle ja sen työntekijöille, jotka esiin tulleista vaikeuksista huolimatta laativat kaikki tarvittavat asiakirjat hyvin lyhyessä ajassa ja allekirjoittivat sopimuksen 24.7.2020, minkä jälkeen se voitiin esittää tuomioistuimelle hyväksyttäväksi.

”Kansainvälinen Roerich-keskus kiittää vilpittömästi kaikkia lukemattomia ystäviä sekä tuttuja ja tuntemattomia tahoja, jotka ovat koko tämän ajan auttaneet ja tukeneet meitä. Edessämme on laaja työkenttä. Svjatoslav Roerichin tahtoa on noudatettava. Perintö, jonka hän lahjoitti Venäjälle, on palautettava takaisin Lopuhinien kaupunkikartanoon, jonka hän itse valitsi museota varten Neuvostoliiton hallituksen esittämistä rakennuksista. Juuri sitä varten olemme korjanneet Lopuhinien talon käytännössä raunioista ilman valtion rahoitusta kansalaisten lahjoitusten turvin.”

Linkki venäjänkieliseen tiedotteeseen

Linkki englanninkieliseen uutiseen

Yhteystiedot

Suomen Roerich -seura ry
kolme.avainta at tutanota.com
041 535 7662

© 2024 Suomen Roerich-seura