05 kesäkuun 2018      2263    

Roerich-pakti. Historia ja nykyaika -näyttely Tampereelle

Roerich-pakti. Historia ja nykyaika -näyttely avautuu Tampereen pääkirjasto Metson näyttelytilassa heti juhannuksen jälkeen. Näyttely on järjestyksessä seitsemäs Suomessa. Näyttely kertoo maailman ensimmäisestä kulttuurin suojelua koskevasta sopimuksesta, sen synnystä ja merkityksestä nykypäivänä. Sopimuksen alullepanija oli venäläissyntyinen taiteilija, tutkimusmatkailija ja filosofi Nikolai Roerich. Näyttely on auki 25.6. – 14.7.2018 kirjaston aukioloaikoina.

Sopimus taiteellisten ja tieteellisten laitosten ja historiallisten muistomerkkien suojelemisesta eli Roerich-pakti allekirjoitettiin 15.4.1935 Valkoisessa talossa Washingtonissa. Sopimuksen allekirjoittivat ensimmäisenä 21 Amerikan mantereen valtiota. Yhdysvaltojen presidentti Franklin D. Roosevelt kannatti sopimusta ja oli itse läsnä allekirjoitustilaisuudessa. Hän totesi puheessaan, että sopimuksella on paljon syvempi henkinen merkitys kuin mitä itse sopimusteksti antaa ymmärtää.

 

Paktin tunnuksena on Rauhan Lippu, jossa on valkoisella pohjalla kolme punaista ympyrää punaisen kehän sisällä. Ne merkitsevät filosofian, taiteen ja tieteen synteesiä kulttuurin kehässä tai rakkauden, kauneuden ja tiedon ykseyttä luovassa työssä yhteisen hyvän puolesta. Rauhan Lippua on sanottu Kulttuurin Punaiseksi Ristiksi, ja sen on tarkoitus liehua museoiden, konserttisalien, koulujen, kirjastojen ja muiden kulttuurilaitosten yllä merkkinä suojelun piiriin kuulumisesta.

Näyttely on osa vuonna 2012 alkanutta kansainvälistä projektia, joka on toteutettu 17 maassa eri puolilla maailmaa. Näyttely on ollut esillä mm YK:n Geneven ja Wienin toimistoissa, Haagin Rauhan palatsissa, YK:n päämajassa New Yorkissa ja Argentiinan parlamentissa. Pelkästään Venäjällä

Näyttely sisältää Paktin ideaan, syntyyn ja ajankohtaisuuteen liittyviä arkistomateriaaleja ja valokuvia sekä dokumenttifilmejä. Tärkeä osa on Nikolai Roerichin maalauksilla, joita on esillä korkealaatuisina jäljennöksinä.

Näyttelyn tarkoituksena on tuoda esiin Roerichin ajatusta Rauha Kulttuurin kautta. Roerich ajatteli, että kestävä maailmanrauha on mahdollista rakentaa ainoastaan kulttuurin perustalle, sillä kaikkien kansojen kulttuureilla on yhteiset juuret. Näyttely pyrkii myös herättämään kävijöiden kiinnostuksen oman alueen ja maailman kulttuuriperinnön merkitystä ja suojelua kohtaan.

Näyttelyn pääjärjestäjä, Kansainvälinen Roerich-keskus Moskovassa oli ehdolla vuoden 2016 Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

Kirjaston osoite on Pirkankatu 2, Tampere ja se on auki kesäkaudella maanantaista perjantaihin klo 10.00-19.00 ja lauantaisin klo 10.00-16.00.

Katso video:

Yhteystiedot

Suomen Roerich -seura ry
kolme.avainta at tutanota.com
041 535 7662

© 2024 Suomen Roerich-seura