Roerich-keskuksen lakimies Mihail Repnikov kertoo, että palautettavien esineiden joukossa ovat mm. Roerichien perheelle kuuluneet intialaisten miniatyyrien ja pronssiveistosten kokoelmat, niin sanottu tuohikirja, Nikolai ja Svjatoslav Roerichin kävelykepit, Helena Roerichin retkilaukut sekä hänelle kuulunut ”Nefertitin sormus”.
Viime vuoden huhtikuussa Kansainvälinen Roerich-keskus nosti Idän museota vastaan yhteensä kuusi kannetta. Niistä oikeus ei hyväksynyt kannetta, jolla vaadittiin palauttamaan Roerichien perheen yli 600 niteen henkilökohtainen kirjasto. Myöskään kannetta, jolla vaadittiin palauttamaan Roerichien perheelle kuuluneet 518 maalausta, luonnosta ja piirrosta, ei hyväksytty.
Aikaisemmin huhtikuussa alioikeus hyväksyi lähes kokonaisuudessaan Roerich-keskuksen kanteen Roerichien arkiston palauttamiseksi. Repnikov totesi tuolloin, että yli seitsemästä tuhannesta arkistoyksiköstä noin kaksikymmentä jäi palautuspäätöksen ulkopuolelle sen perusteella, että ne eivät olleet vastaajan hallussa. Repnikovin mukaan yksi yksikkö koostuu useasta samaan aihepiiriin kuuluvasta dokumentista, kuten esimerkiksi perheen jäsenten kirjeenvaihto tai Nikolai ja Helena Roerichin päiväkirjat. Alioikeus ei ole vielä käsitellyt loppuun kannetta 188:n Roerichien alkuperäismaalauksen palauttamisesta.
Osapuolet ovat tätä ennen käyneet oikeutta Moskovan keskustassa sijaitsevasta Lopuhinien kartanorakennuksen hallinnasta. Kansainvälisen Roerich-keskuksen ei-valtiollinen Nikolai Roerich -museo toimi rakennuksessa lähes kaksikymmentä viisi vuotta. Marraskuussa 2015 rakennus annettiin Idän museon operatiiviseen hallintaan sen jälkeen, kun kyseinen valtionmuseo oli saanut Roerich-keskuksen häädettyä sieltä oikeusteitse. Kulttuuriministeriön silloisen ilmoituksen mukaan Roerich-keskus olisi rikkonut kulttuurimuistomerkin käyttöä ja museoesineiden säilyttämistä koskevia säännöksiä. Helmikuussa 2016 rakennuksessa avautui Valtiollinen Roerich-museo Idän museon alaosastona. Keväällä 2019 entisen Kansantalouden saavutusten näyttelyn yhdessä paviljongissa avautui suurnäyttely, johon Roerichien maalaukset siirrettiin Lopuhinien kartanorakennuksesta. Tätä nykyä rakennuksessa toimii Valtiollisen Puškin-museon yksi osastoista.
Linkki alkuperäiseen uutiseen Roerich-keskuksen sivuilla venäjäksi.
Linkki RIA Novostin venäjänkieliseen uutiseen
Tutustu muihin sisältöihin englanniksi.
© 2024 Suomen Roerich-seura