28 helmikuun 2022      416    

Roerich-pakti. Historia ja nykyaika -näyttely Kangasalassa

Kangasala-talon 2. kerroksen aulassa on esillä ajankohtainen kulttuurin merkityksestä ja suojelemisesta kertova näyttely Roerich-pakti. Historia ja nykyaika 1.3.—14.4.2022 välisen ajan. 

Sopimus taiteellisten ja tieteellisten laitosten ja historiallisten muistomerkkien suojelemisesta eli Roerich-pakti on historian ensimmäinen kansainvälinen sopimus kulttuurin suojelemisesta sodan ja rauhan aikana. Sen alullepanija ja laatija on venäläissyntyinen, myös Suomessa asunut taiteilija, ajattelija ja rauhanrakentaja Nikolai Roerich (1874–1947).

Jo ennen I maailmansodan syttymistä Roerich vetosi eri maiden hallituksiin ja sotilasjohtoon kulttuurikohteiden suojelemisen puolesta mahdollisten aseellisten yhteenottojen aikana. Hän laati asiaa koskevan sopimusluonnoksen vuonna 1929. Sopimuksen edistämiseksi pidettiin Belgian Bruggessa kaksi kansainvälistä konferenssia 1931 ja 1932 ja kolmas konferenssi Washingtonissa 1933.

Työ huipentui Roerich-paktin allekirjoitukseen 15.4.1935 Valkoisessa talossa, Washingtonissa presidentti Rooseveltin läsnä ollessa. Sopimukseen liittyi tuolloin Yhdysvaltojen lisäksi 20 Etelä-Amerikan valtiota. Intia liittyi sopimukseen 1948.

Roerich-pakti toimii perustana kulttuuriperinnön suojelemisesta koskeville YK:n ja Unescon yleissopimuksille.

Suojelun piiriin kuuluvien kohteiden merkitsemistä varten Roerich suunnitteli erityisen lipun, jossa on valkoisella pohjalla kolme punaista ympyrää punaisen kehän sisällä. Se on Rauhan Lippu, jota nimitetään myös Kulttuurin Punainen Ristiksi.

Roerich ajatteli, että politiikka tai talous eivät pysty takaamaan kestävää rauhaa. Siihen pystyy vain uusi tietoisuus, jossa vuorovaikutus ihmisten ja kansojen välillä ei perustu rahan, teknologian tai aseiden avulla hallitsemiseen, vaan yhteistyöhön ja keskinäiseen kunnioitukseen. Paktin tunnuslauseena onkin Rauha Kulttuurin kautta.

Roerich teki eron kulttuurin ja sivilisaation välillä. Sivilisaatio on elämän ulkoiset puitteet, kun taas Kulttuuri kuuluu hengen alueeseen. Kulttuuriperintö kantaa ihmisen luovaa energiaa ja se ravitsee meidän sisintämme aina, kun olemme kosketuksissa todelliseen kulttuuriin. Eri kansojen kulttuuriperintö on yhteistä koko ihmiskunnalle.

Näyttely koostuu aineistosta, joka kertoo Roerich-paktin ja Rauhan Lipun synnystä ja ajankohtaisuudesta. Esillä on myös reproduktioita Nikolai Roerichin maalauksista.

Näyttely on osa samannimistä näyttelyprojektia, jonka tekijä on Kansainvälinen Roerich-keskus (Moskova). Näyttelyjä on järjestetty vuodesta 2012 lähtien eri puolilla maailmaa ja sadat tuhannet ihmiset ovat nähneet sen. Suomessa näyttely on ollut esillä viisitoista kertaa ennen Kangasalaa.

Yhteystiedot

Suomen Roerich -seura ry
kolme.avainta at tutanota.com
041 535 7662

© 2024 Suomen Roerich-seura