26 marraskuun 2018      2981    

Roerich-pakti. Histori ja nykyaika -näyttely Porissa

Roerich-pakti. Historia ja nykyaika -näyttelyjen sarja jatkuu. Vuoden 2019 ensimmäinen näyttely avautuu yleisölle Porissa 8.1. ja on esillä kolme viikkoa.

Kuten edellisetkin, näyttely kertoo maailman ensimmäisestä kulttuurin suojelua koskevasta sopimuksesta, sen synnystä ja merkityksestä nykypäivänä. Vaikka sopimuksen solmimisesta on kulunut jo yli 80 vuotta, kulttuuria tuhotaan edelleenkin tahtomattaan tai tietoisesti.

Nikolai Roerich, sopimuksen alullepanija, piti kulttuuria ihmiskunnan olemassaolon perustana. Hänen ajattelussaan kulttuuri on henkinen ilmiö ja sellaisena sen täytyisi vakiintua ihmisten tietoisuuteen. Vailla henkisiä arvoja, toisin sanoen kulttuuria, ihmiskunta on hänen sanojensa mukaan vaarassa raaistua.

Nikolai Roerich puhui myös kauneuden merkityksestä ihmisen elämästä. Dostojevskia mukaillen hän sanoi, että ”kauneuden tiedostaminen pelastaa maailman”. Kauneuden eri lajien joukossa hän arvosti erityisesti taidetta:  ”Taide on kansan sydän. Tieto on kansan aivot. Ihmiskunta pystyy yhdistymään ja ymmärtämään toisiaan vain sydämen ja viisauden keinoin.”

Vuosi 2019 on moninkertainen merkkivuosi: Nikolai Roerichin syntymästä tulee kuluneeksi 145 vuotta, hänen puolisonsa Helena Roerichin syntymästä 140 vuotta ja heidän nuoremman poikansa Svjatoslavin syntymästä 115 vuotta.

Näyttely on avoinna yleisölle 8. – 25.1.2019 Porin pääkirjastossa, Gallen-Kallelankatu 12, 28100 Pori.

Avajaiset pidetään 7.1. klo 17.30 alkaen kirjastolla. Tervetuloa!

Näyttely järjestetään yhteistyössä Nikolai Roerichin taiteen ystävien Porin ryhmän kanssa.

Yhteystiedot

Suomen Roerich -seura ry
kolme.avainta at tutanota.com
041 535 7662

© 2024 Suomen Roerich-seura