Nikolai Roerichin ehdottamassa Rauhan Lipussa on valkoisella pohjalla suuren kehän sisällä kolme pientä punaista ympyrää, jotka merkitsevät menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden ykseyttä Ikuisuuden tilassa tai taiteen, tieteen ja uskonnon synteesiä Kulttuurin kehässä.
Rauhan Lipun merkki eli kolminaisuuden merkki on yksi ihmiskunnan vanhimmista symboleista. Nikolai Roerich ei valinnut sitä sattumanvaraisesti. Eri puolilla maapalloa tekemiensä lukuisten arkeologisten kaivausten ja eri aikakausiin ja kansoille kuuluvien taideteosten tutkimisen tuloksena hän havaitsi, että merkki on kulkenut monien kansojen historian ja kulttuurin läpi.
”Chintamani – Intian muinainen käsitys maailman onnesta – pitää sisällään tämän merkin”, Roerich kirjoittaa esseessään Rauhan Lippu. ”Saman kuvan voitte löytää myös Taivaan temppelistä Kiinassa. Tiibetin ”Kolme jalokiveä” puhuu samasta asiasta. Memlingin kuuluisassa maalauksessa merkki näkyy selkeänä Kristuksen rinnalla. Se on myös Strasbourgin Madonnan kuvassa. Tuo merkki on ristiritareiden kilvissä ja temppeliherrain vaakunoissa. Gurda – kuuluisa kaukasialainen sapelinterä – kantaa tuota merkkiä. Ja emmekö näe sen myös Kuningas Gesarin ja Rigden-Djapon kuvissa. Se on Timur Lenkin tamga-sinetissä. Se on ollut paavin vaakunassa. Sen voi löytää vanhoista espanjalaisista tauluista ja Tizianin maalauksesta. Se on Pyhän Nikolaoksen ikonissa Barissa. Tuo merkki on myös hyvin vanhassa Pyhittäjä Sergein kuvassa. Se on Pyhän Kolminaisuuden kuvissa. <…> Se on buddhalaisissa lipuissa. Kun kuljemme kauas kivikauteen, havaitsemme tuon merkin keramiikan ornamenteissa. Juuri sen vuoksi kaiken kattavaan Lippuun valittiin merkki, joka on kulkenut vuosisatojen – tai paremminkin vuosituhansien läpi.”
Rauhan Lipun merkki ei ole milloinkaan merkinnyt kuulumista johonkin tiettyyn kansaan tai uskontoon. ”Tämä taiteen ja tieteen suojelemista varten tarkoitettu kansainvälinen Kulttuurin lippu ei väheksy ketään eikä loukkaa kenenkään rauhanomaisia intressejä”, Nikolai Roerich totesi. ”Päinvastoin, se kohottaa evoluutiota merkitsevien aarteiden ymmärtämistä koko maailmassa. Se edistää tulevaisuuden luovia arvoja ja johdattaa olemuksellaan suureen edistykseen ja rauhaan.”
© 2024 Suomen Roerich-seura