14 huhtikuun 2020      1932    

Roerich-pakti – 85 vuotta

15.4.2020 Roerich-paktin allekirjoittamisesta tulee kuluneeksi 85 vuotta. Sopimus taiteellisten ja tieteellisten laitosten ja historiallisten muistomerkkien suojelemisesta eli Roerich-pakti on maailman ensimmäinen kansainvälinen sopimus kulttuurin suojelemisesta sodan ja rauhan aikana. Aloitteen sopimuksen solmimisesta teki Nikolai Roerich, venäläinen taiteilija, tieteilijä ja rauhanmies.

Paktin allekirjoitus Valkoisessa Talossa

Roerich-paktin perustana on Nikolai Roerichin ajatus Pax Cultura – Rauha Kulttuurin kautta. Se tarkoittaa uudenlaista ajattelua, jossa vuorovaikutus ihmisten ja kansojen välillä ei perustu rahan, teknologian tai aseiden avulla hallitsemiseen, vaan Kulttuuriin ja yhteistyöhön. Nikolai Roerich kirjoitti tähän liittyen: ”Olemme väsyneet hävitykseen ja molemminpuoliseen yhteisymmärryksen puutteeseen. Vain Kulttuuri, vain Kauneuden ja Tiedon kaiken kattava idea voi palauttaa meille ihmisten yhteisen kielen. … Aseet on riisuttava hengessä ja sydämessä. Ihmissydämen pitää suostua laskemaan aseet ja tekemään yhteistyötä.”

Paktin tunnuksena on Rauhan Lippu, jossa on valkoisella pohjalla kolme punaista ympyrää punaisen kehän sisällä. Ne merkitsevät filosofian, taiteen ja tieteen synteesiä kulttuurin kehässä taikka rakkauden, kauneuden ja tiedon ykseyttä luovassa työssä yhteisen hyvän puolesta. Rauhan Lippua on sanottu Kulttuurin Punaiseksi Ristiksi, ja sen on tarkoitus liehua museoiden, konserttisalien, koulujen, kirjastojen ja muiden kulttuurilaitosten yllä merkkinä suojelun piiriin kuulumisesta.

Nikolai Roerich kirjoittaa Rauhan Lipusta: ”Joku on sanonut, että Lippu ei pysty suojelemaan pitkän kantaman aseilta. Yhtä vähän Punainen Ristikään näkyy fyysisin silmin pitkän matkan päästä, mutta kukaan ei silti ryhdy kiistämään Punaisen Ristin laitosten humanitaarista hyödyllisyyttä. … Paktia ei luotu ainoastaan kylmän muodollista suojelua varten, vaan nimenomaan syventämään tietoisuutta kulttuurista, joka johtaa elävään ja suotuisaan / siunaukselliseen suojelemiseen.”

15.4. on julistettu monissa maissa kansainväliseksi kulttuurin päiväksi.

Aiheesta lisää:

Kansainvälisen Roerich-keskuksen sivuilla englanniksi

Yhteystiedot

Suomen Roerich -seura ry
kolme.avainta at tutanota.com
041 535 7662

© 2024 Suomen Roerich-seura