23 helmikuun 2018      3007    

Nikolai Roerich taiteilijana, ajattelijana ja rauhantekijänä -seminaari 28.4.2018

Nikolai Roerich (1874-1947) oli venäläinen taiteilija, tutkimusmatkailija, kirjailija ja filosofi. Hän oli myös merkittävä yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka tunnetaan kulttuurinsuojelun edelläkävijänä.

Hänen mukaansa Kulttuuri on henkinen ilmiö, ja se on yksi tietoisuutemme evoluution tärkeimmistä tekijöistä. Kulttuuria ovat ihmisen olemuksen kaikkein korkeimmat ja puhtaimmat ominaisuudet. Eräässä esseessään hän nimittää kulttuuria kauneuden puutarhaksi: ”Henkisyys, uskonnollisuus, sankarillisuus, hyväntahtoisuus, kärsivällisyys ja kaikki muut Sydämen tulet – eivätkö ne kasvakin Kauneuden puutarhassa? Kauneudesta ja Kulttuurista pois kääntyminen saa aikaan ainoastaan tuhoa. Sen sijaan kaikki loistavat renessanssikaudet ovat syntyneet silloin kun kulttuuria on ryhdytty rakentamaan.”

Roerichille kulttuuri ja sivilisaatio ovat kaksi eri asiaa: sivilisaatio tarkoittaa ihmiselämän ulkoisia puitteita, jotka liittyvät ihmisen älyyn ja hankittuihin taitoihin. Kulttuuri puolestaan on ihmisen kuolemattoman hengen aluetta. Siinä tulevat näkyväksi ihmisen henkiset saavutukset materiaalisessa muodossa, kulttuurin muistomerkeissä. Sivilisaatio voi tuhoutua ajan saatossa, mutta kulttuuri ei voi, sillä se saa ravintonsa ihmisen hengestä.

Roerich piti kulttuurin muistomerkkien suojelemista elintärkeänä, sillä niiden tuhoutuessa häviää myös niihin sitoutunut hengen energia, jota tarvitsemme kehittyäksemme ihmisinä. Hänen aloitteestaan solmittiin 15.4.1935 Kansainvälinen sopimus taiteellisten ja tieteellisten laitosten ja historiallisten muistomerkkien suojelemisesta eli Roerich-pakti. Paktin tunnuslause Rauha Kulttuurin kautta merkitsee uudenlaisen tietoisuuden ja ajattelun muotoutumista. Sen myötä myös suhteet ihmisten ja kansojen välillä uudistuvat: valta ja väkivalta väistyvät ja tilalle tulevat Kulttuuri ja yhteistyö.

Muutos alkaa yksittäisestä ihmisestä, meistä jokaisesta. Sydämemme viisaudella ymmärrämme, mitä Roerich tarkoitti sanoessaan, että ”Kulttuuri on Valon kunnioittamista”.

Seminaari 28.4.2018 ohjelma:
klo 13.00 seminaarin avaus
klo 13.15 Roerichien elämänvaiheet, Paula ja Juri Liimatta
klo 14.15 kahvitauko (vapaaehtoinen maksu)
klo 14.45 Kulttuuri ja kauneus Roerichin ajattelussa, Paula ja Juri Liimatta
klo 15.45 keskustelua
klo 16.00 päätös

Seminaari järjestetään yhdessä Kulttuurikeskus Sofian kanssa. Kulttuurikeskus Sofian osoite on Kallvikinniementie 35, Helsinki.

Seminaari on maksuton ja kaikille avoin.

Ilmoittautuminen 27.4. mennessä: reception@sofia.fi tai puh. 010–277 900.

Ennen seminaaria on mahdollisuus osallistua liturgiaan Pyhän Viisauden kappelissa klo 10.30-12.00 sekä nauttia lounasta Sofian ravintolassa klo 12.00-13.00 (lounaan hinta 16€, ennakkoilmoittautuminen).

 

Yhteystiedot

Suomen Roerich -seura ry
kolme.avainta at tutanota.com
041 535 7662

© 2024 Suomen Roerich-seura